Tema: Musikk!

Publisert 4. mai 2015 12:00, sist redigert 4. mai 2015 12:16

(Bilde: Luis Hernandez)

Nå er mai endelig her, og det er snart sommer! Vi lader opp til utelesing og sol med musikk som månedens tema.

Mange synes det er behagelig å lese med musikk på i bakgrunnen, mens andre foretrekker total stillhet. Jeg tilhører den sistnevnte gruppen... eller jeg stenger omverden totalt ute når jeg leser, så poenget med å ha på musikk faller bort.  Hvilken gruppe tilhører du?

Bøker om musikk kan selvfølgelig være biografier om kjente musikere eller fakta om band, men det kan også være så mye mer! Musikk og litteratur kan knyttes sammen på flere ulike måter:

Det finnes bøker med egne soundtrack. Noen bøker har laget egne sanger til boken sin (Vindeltorn) mens andre forfattere har satt sammen egne spillelister (Drabant og Ready Player One). Tore Renberg gjorde begge deler i boken Vi sees imorgen; han skrev en sang i samarbeid med Janove Ottesen fra Kaizers Orchestra og han laget også en spilleliste til hver av karakterene. En annen vri er at leserne selv lager musikk til en bok de har lest (Vindens Navn), her er det bare å kikke litt rundt på Youtube. Lytt og se om dere synes musikken utfyller boken!

Mange musikaler - flere enn du tror - er faktisk basert på litteratur. Visste du at Annie egentlig er en tegneserie som het Little Orphan Annie? Og at West Side Story er basert på Romeo og Julie? Og at det har kommet en Harry Potter-musikal? Vi har laget en liten liste til deg, så kanskje du får lyst til å sjekke ut bøkene bak musikalene (eller kanskje se musikalene!).

Månedens bok er Volum som består av ni noveller skrevet av ni forfattere som også er musikere (eller musikere som også er forfattere), hvor musikk er veldig, veldig viktig.

Det har kommet en helt drøss med nye bøker vi skal presentere for dere, og som vanlig har vi mange kule lister, konkurranser og andre blogginnlegg det er verdt å få med seg. Stay tuned!

Bøker i dette innlegget

Drabant

Øyvind Holen

Ready Player One

Ernest Cline

Romeo and Juliet

William Shakespeare

Vindeltorn

Tone Almhjell

Vindens navn

Patrick Rothfuss

Volum. En spilleliste

Liv Eirill Evensen og
Stein Erik Lunde og
Arne Svingen og
Hans Petter Laberg og
Tania Kjeldset og
Aslak Dørum og
Frida Ånnevik og
Lars Elling og
Pedro Carmona-Alvarez

musikk, mai 2015

Cornelia er utdannet litteraturviter og jobber som bibliotekar på et lite bibliotek i Lardal.