Tema: Psykisk helse

Publisert 1. november 2016 11:15, sist redigert 1. november 2016 14:23

Foto: photos-public-domain.com


November er her..

..og i det kalde nord ser vi stadig mindre til dagslyset. Gradestokken kryper mot null, og mange av oss begynner allerede å lengte til våren. Solen og dagslyset er menneskets viktigste kilde til D-vitamin, og mangel på dette kan gi fysiske plager, men også psykiske. En amerikansk studie fra 2015 viste faktisk sammenheng mellom mangel på D-vitamin og depresjon blant kvinner. Altså er det nok ikke unormalt å føle seg litt ekstra nedstemt på denne tiden av året..

Vi i Ubok har valgt å vie november til den psykiske helsen.

Vår psykiske helse er knyttet til det vi har inni oss av tanker og følelser. Vi opplever alle at ting går opp og ned i perioder. Noen ganger føler vi at vi kan mestre alt, mens andre ganger kjennes det som at vi konstant går i motbakke.

I Norge i dag er det faktisk ganske normalt at barn og unge rammes av det vi kaller psykiske plager. Dette er tilstander som oppleves tunge og vonde i perioder, men som oftest er forbigående. Flere har også så store utfordringer at det gir utslag som konkrete psykiske lidelser, som spiseforstyrrelser, tvangstanker og depresjoner.

Forskning viser at angst- og depresjonsplager og atferdsvansker er det vanligste blant ungdom i Norge. I følge Norsk Folkehelseinstitutt ser man dessverre en økning i depresjonsplager hos ungdom de siste årene, og en enda sterkere økning i bruk av antidepressive midler. Og visste du at det er dobbelt så mange jenter som sliter med depresjonsplager enn gutter? Du kan lese mer om dette her.

Psykisk helse er i hvert fall et sammensatt tema, og vi skal denne måneden ta for oss bøker om alt fra selvskading og spiseforstyrrelser, til bøker som rett og slett får oss i godt humør. Du skal få mulighet til å delta i konkurranse ved å fortelle oss hva som gjør deg glad!

Det er utrolig mye spennende litteratur som sirkulerer rundt temaet, og vi skal  prøve å gi deg en god oversikt over det som finnes der ute. Samtidig skal vi introdusere deg for flere spennende forfattere. Du skal blant annet få bli bedre kjent med debutant Christian Lyder Marstrander, som akkurat har gitt ut boken Så hyggelig.

Denne høsten har det for øvrig kommet utrolig mange nye ungdomsbøker fra norske forfattere, og det er ingenting som gleder oss i Ubok mer enn det! Så følg med for å få med deg de heteste lesetipsene. Det er jo faktisk på tide å begynne å tenke på hva som skal stå på årets ønskeliste til jul..

Jeg føler litt på at jeg til å begynne med i dette innlegget svartmalte november som ganske trist og håpløs, så la meg bare helt til slutt prøve å ramse opp hvorfor jeg digger denne måneden:

  • Det er snart jul..

  • ..og snart på tide å finne frem ski, skøyter og akebrett

  • Jeg kan sitte inne og lese hele dagen, med god samvittighet

  • Kakao

  • Å sove ekstra godt om nettene

  • Og: det er LEENGE til neste bikinisesong!


Så kos dere med november, folkens. Les en god bok - det er godt for helsa!følelser, psykiske problemer, høsten, tanker, tema, november 2016

Kaja Faye-Schjøll

Kaja sitter i Ubok-redaksjonen. Hun jobber for tiden i forlag, men er opprinnelig utdannet lærer og har tidligere drevet egen bokhandel.

Bøker i dette innlegget