Tema: Pubertet!

Publisert 1. februar 2016 12:00, sist redigert 1. februar 2016 17:06

Jeg har vært så heldig å få æren av å skrive introen til den kleineste måneden her på Ubok. Nå i februar skal vi nemlig fokusere på PUBERTET. Men vi lover å gjøre det på en kul måte! 

Hvis du tror at jeg skal dele noe personlig om dette tar du grundig feil. Ikke fordi jeg ikke vil, men fordi hele perioden er et sort hull. Glemt. Fortrengt. Slettet med crl+alt+delete. Borte for alltid. Jeg tror nok jeg får gjenfortalt en del fra andre hvis jeg bare spør, men jeg tror jeg står over. Som en evig ulykkesfugl og kløne har jeg mer enn nok annet å ta av! Dessuten har jeg akkurat hatt regulering for ANDRE gang i mitt liv! Første gang jeg fikk pyntet tennene med litt ståltråd var jeg tretten år, andre gang dette skjedde var året jeg fylte 27. Det dukket opp greit mange pinligheter den siste gangen også, bare så det er sagt. The everyday life of an ordinary braceface: mat som sitter fast, tannbørste som sitter fast, tannbørstetråd som sitter fast i mange dager etter å ha røsket løs tannbørsten, venninnen din som må finne frem en pinsett for å få løs tannbørstetråden etter at du har forsøkt å dra den ut gjentatte ganger uten hell, tyggis! - din største fiende, den lille voksboksen man har med overalt, klumpen med voks man dytter inn i munnen for å hindre tortur, frustrasjonen når denne forsvinner etter å ha endelig klart å plassere kladeisen bra, det fine reggis-smilet man får på bilder (ikke minst alle triksene man lærer seg for å unngå kameraet), og følelsen når man plutselig finner en matbit i munnen og det er ganske mange timer siden frokost. For å ikke glemme alle de fremmede mennesker som synes det er helt innafor å kommentere og mene noe som helst om tennene dine eller gi deg kallenavnet "Stålkjeven"/"Jaws". Jeg jobbet på en videregående skole da jeg fikk på reguleringen nå sist, og det hendte mer enn en gang at jeg ble tatt for å være elev... Jeg ble veldig glad da jeg begynte i Ubok og fant ut at Mari i redaksjonen også nettopp hadde hatt regulering. Vi startet klubb. Nå har jeg vært helt reggisfri i hele fem måneder og åtte dager, og det er ca ni år til jeg får regulering neste gang. 

Tilbake til tema! Pubertet. Denne perioden i livet skal være litt flau og den skal være litt morsom (kanskje mest i ettertid). Min trøsteregel er at det er alltid noen som har opplevd noe verre eller noe tilsvarende. Alltid! Kors på halsen, ti kniver i hjertet og alt det der. Rekk opp hånden hvis du ikke opplevde noe flaut mellom alderen 12-18 år? Hvis det er noen som rekker opp hånden nå, så juger de. Helt sikkert. Eller så har de bare glemt det sånn som meg. Men det har heldigvis ikke forfatterne våre! De skal nemlig dele sine pinligste øyeblikk med dere! 

Vi skal også få på plass noen fine lister: seks bøker om sex, bøker om kjærestepar med en litt uvanlig aldersforskjell, oppvekstromaner, graviditet. Vår UBF FUB (ungdomsbokforfatters favorittungdomsbok) denne måneden er ingen ringere enn Vera Micaelsen, forfatteren av Hyperpubertet og dama som vet viktigheten av å kjenne på det å "stå i skammen." Kanskje vil vi også se noen bilder fra forfatternes egen ungdomstid?  

Vi skal ta en titt på nye bøker siden sist og selvfølgelig skal vi pøse på med konkurranser. Nederst i dette innlegget har jeg linket til bøker her på Ubok som handler om nettopp pubertet. Senere denne våren skal det komme en bok om mensen. Jeg tuller ikke.  

Trass alt det rare, merkelige, vonde og triste som skjer, er det viktig å huske på at det også skjer mye fint. Den første ordentlige forelskelsen, bli selvstendig, utvikle egen stil, utforskingen av voksenverden, friheten, fortrolighet mellom venner, å kunne gjøre teite tabber og komme unna med det. You are only young once - nyt det !


Ha en fin februar! 

Hilsen

Cornelia, 13 og 27 år. 

(idag 28 år).
(Foto: Embarrassed av Sarebear:) og privat)

pubertet, februar 2016

Cornelia er utdannet litteraturviter og jobber som bibliotekar på et lite bibliotek i Lardal.

Bøker i dette innlegget