Tid for engler

Publisert 20. desember 2016 11:34, sist redigert 20. desember 2016 11:33


Englene kommer opprinnelig fra religioner som kristendommen, jødedommen og islam, og fungerer primært som budbringere. De er vakre, bevingede og har ofte et skinnende lys rundt seg. Det er noe magisk med engler. De lever ikke bare i religion, men har i årtusener vært en del av folketroen, kunsten og litteraturen.

Kanskje er englene spesielt tilstede for oss i jula. Vi pynter med de i huset, vi henger de på juletreet og synger julesanger om de. Vi legger oss på bakken og lager snøengler. Vi tenker på engler som noe positivt, fredelig og vakkert. I dagligtalen bruker vi også ordet engel om en som er god. ”Du er en engel” kan vi si, når noen gjør noe godt. Vi forstår engler som det motsatte av det onde. Men engler kan også være falne, og djevelen er kanskje den meste kjente falne engel for oss.

På grunn av den komplekse måten å forstå engler på, finner jeg dem fascinerende. Og det finner tydeligvis mange forfattere dem også. For her følger en liste over bøker som tar for seg engleskikkelsen i tittel eller på et annet vis. Den er nok langt fra utfyllende, kanskje du kommer på noen som burde vært med på listen?


Engel i snøen 

Anders Totland

"Det er vinter, og det snør, men ikkje alle er ute og leikar i snøen.

Nokon orkar berre å stå ved vindauget og sjå ut på snøkrystalla."

Dette er en knallsterk og vakker ungdomsroman om livets uunngåelige brutalitet. Det handler om sykdom og død, og er en bok du vil bære med deg. Boken er gitt ut i år, og er på nynorsk. 


I et speil i en gåte 

Jostein Gaarder

Cecilie skriver ned tankene sine i den kinesiske notisboken hun har fått av en lege på sykehuset. Så får hun besøk av engelen Ariel. Cecilie prøver å få engelen til å røpe noen av de himmelske hemmeligheter. Men Ariel er også nysgjerrig på hvordan det er å være menneske av kjøtt og blod. Samtalen mellom de to utvikler seg til et sjeldent møte mellom himmel og jord.

Dette er en varm, vakker og åpen fortelling om å leve og dø.


Dødsengler 

Steffen R.M. Sørum

I Oslo rammes to bygninger av en gasseksplosjon. Mystiske kvinnevesener dukker opp, like vakre som de er dødbringende. Farlige engler som er i ferd med å drepe uskyldige ofre. Heldigvis har Mikkel, Noor, Peder og Ida krefter som speiler englenes egenskaper. Egenskaper som gjør at de selv kan redde verden. Men hvordan?

Her er ikke englene uskyldige og gode, men kalde, onde skapninger fra framtiden. Dette er den første boken i en svært spennende serie! 


Mørk engel 

Laini Taylor

Karou fyller skissebøker med monstre som muligens er virkelige, muligens ikke. Hun har en tendens til å forsvinne på mystiske “ærend”; hun snakker mange språk – og ikke alle er menneskespråk. Dessuten har hun naturlig blått hår. Hvem er hun? Det er et spørsmål som opptar henne henne, og hun har satt seg fore å finne det ut. 

Dette er den første boken i serien Ønskemesterens datter. Er du ute etter spenning er den verdt å sjekke ut!


Tilfeldig engel 

Kari Sverdrup

Da Anna er fjorten, forsvinner far. Han stikker av og lar Anna, mor og lillebror greie seg som best de kan. Å være fjorten og måtte flytte til et nytt sted kan være en utfordring i seg selv, men uten far, og med en kunstnermor som ikke lever et A4-liv, er Anna ekstra utsatt når hun kommer ny i klassen. Hvem kan hun ha tillit til? Hvem kan støtte henne når den stygge mobbesituasjonen uvegerlig oppstår? 

Denne boken er følsom og følelsesladd, og handler om uforklarlig tiltrekning og forelskelse.


Engelen i djevelgapet 

Levi Henriksen

Astrid Baros kan ikke være et barn for alltid. Hun må innse at hun vokser, at ting forandrer seg. Og at foreldrene har skilt seg. Nei, forresten, stryk det siste. Astrid legger en djevelsk plan for å gjenforene mamma og pappa. Alt hun trenger er en kjettingtang, en øde øy og litt flaks. Snart er hele familien i så stor knipe at bare en engel kan redde dem!

En sjarmerende, spennende og til og med morsom bok.


Skyskraperengler 

Tove Nilsen

Denne romanen er en barndomsskildring fra Bøler i Oslo, fra den aller første drabantbygenerasjonen. Tre 11-åringer suger til seg inntrykk fra voksenverdenen. Fra beste plass på galleriet spionerer de på det livet de i alle fall ikke vil kopiere.

Dette er den første romanen av tre om Tove som vokser opp i drabantbyen Bøler i Oslo.

(Headerbilde: Wikipedia)

engler, liste, desember 2016

Elise Kiær Salmi

Elise sitter i Uboks redaksjon. Hun har studert engelsk litteratur, studerer nå til å bli bibliotekar og jobber i bibliotek.

Bøker i dette innlegget