Tidenes ungdomsroman!

Publisert 24. november 2014 15:31, sist redigert 1. desember 2014 12:56

I høst kårer Dagbladet og vi i Ubok tidenes beste norske ungdomsromaner. Etter flere runder med diskusjoner og avstemminger har fagjuryen kommet fram til en liste på 15 bøker. I dag har vi endelig avslørt førsteplassen på lista, og kan avsløre at den beste norske ungdomsromanen gjennom tidene er 

Darlah - av Johan Harstad


Johan HarstadNovember 2014 har hatt flere gode nyheter å by på for Johan Harstad. I begynnelsen av måneden ble han pappa for aller første gang. Og nå er boka «Darlah – 172 timer på månen» kåret til tidenes beste norske ungdomsroman.

– Dette er veldig hyggelig, og veldig overraskende! En del av meg kan nok ikke unngå å tenke at det ikke er fortjent, når jeg ser på alle de andre på lista, sier en glad og ydmyk vinner.

Boka kom ut så sent som i 2008, og er Harstads første og foreløpig eneste bok for unge lesere. Det startet som et bestillingsverk fra Stavanger 2008, da byen var europeisk kulturhovedstad. De ville ha en barnebok som kunne deles ut gratis til barn i hele Rogaland.

– Jeg tenkte at jeg ville skremme barna. Jeg tror de har godt av det. Kulturell terror er bra for barn, sier Harstad og ler.

Les hele intervjuet med Johan Harstad her

Handlingen er lagt til 2011-2012. NASA utlyser en konkurranse der tenåringer fra hele verden kan melde seg på for å bli med på en måneferd. En av de tre heldige er Mia fra Våland. Hun spiller i punkbandet Rogue Squadron og kjeder seg på skolen. Hun blir til dels tvunget til måneferden av sine velmenende foreldre, som mener hun har godt av å oppleve noe nytt. Franske Antoine melder seg på fordi han er ulykkelig forelsket – kjærligheten styrer som kjent det meste i Frankrike. Mens japanske Midori bare vil langt vekk fra Tokyo. Fra et overstyrt liv, venninner som mobber henne og overbeskyttende foreldre. 
Tematisk ser en tydelige spor fra Harstads tidligere bøker. Vi møter blant annet igjen Buzz Aldrin, den evige toer. Det vil si, vi ser sporet han satte fra seg da han som andremann gikk på månen etter Neil Armstrong i 1969. Over førti år senere vender de tre ungdommene tilbake sammen med mannskapet på fem. De entrer månestasjonen Darlah, som ble forlatt i 1974. Offisielt på grunn av pengemangel. Årsaken var i følge denne boka en helt annen.
På en måte er dette en typisk ungdomsbok fra vår tid. En science fiction, som ved siden av fantasy har vært den dominerende ungdomsboksjangeren det siste tiåret. Underlige ting skjer da mannskapet lander. Kraftgeneratoren svikter, luker låses, en etter en av mannskapet forsvinner, og etter hvert utvikles plottet til en skrekkthriller med bibelske endetidsallusjoner.
[...]
Det er bare å gratulere Johan Harstad. Med inderlig håp om at han skriver flere bøker i sjangeren. Ja, jeg vil vel nærmest si at han med denne kåringen er forpliktet til det.    
Utdrag fra omtale, Cathrine Krøger, jurymedlem og litteraturkritiker i Dagbladet

I Dagbladets ekstra store boknummer i dag kan du lese intervjuet, hele omtalen av boka, og du får også lese mer om den andre vinneren, som leserne har stemt frem:

Døden på Oslo s av Ingvar Ambjørnsen

– Dette er jo helt utrolig! Dette gjør meg virkelig happy!

Ingvar Ambjørnsen er et eneste stort smil gjennom telefonrøret, når vi forteller ham hvilken bok leserne har stemt fram som tidenes beste norske ungdomsroman.

I samarbeid med nettstedet Ubok.no har Dagbladet i høst satt sammen en jury som har kåret tidenes ungdomsromaner. Parallellt har vi latt leserne stemme over bøkene på juryens langliste. Totalt har det kommet inn litt over 5000 stemmer. Ambjørnsens «Døden på Oslo S» har fått mer enn 20 prosent av stemmene, og nesten dobbelt så mange som nummer to på lista, Jostein Gaarders «Sofies verden». 

[...]


- For bare tre kvarter siden svarte jeg på en e-post fra ei 14 år gammel jente som skulle skrive oppgave om den. Jeg har spurt ungdom om de ikke synes den er kjedelig nå - det er verken mobiltelefoner eller internett i den. Men de sier at det ikke gjør noe fordi den er så spennende. Det er også en klassisk historie: Hun er i trøbbel, han hjelper henne. Jeg tror alle ungdommer har et ønske om å bli vist oppmerksomhet på den måten, sier han.

Les hele intervjuet her.

Gratulerer!

Vi i Ubok gratulerer både vinnerne og de 13 andre på lista, og vi er veldig stolte av at vi har fått til så mye oppmerksomhet rundt ungdomsbøkene i media i høst, ved å arrangere denne kåringen. Vi håper at mange får lyst til å lese flere av bøkene, og kanskje har du noen forslag til bøker som DU syns burde ha vært på lista? Del dem gjerne i kommentarfeltet!

Hele lista over de femten beste ungdomsromanene er:

  1. Darlah, Johan Harstad
  2. Døden på Oslo S, Ingvar Ambjørnsen
  3. Yatzy, Harald Rosenløw Eeg
  4. Annikken Prestgaren, Dikken Zwilgmeyer
  5. Markus og Diana, Klaus Hagerup
  6. Sofies verden, Jostein Gaarder
    Fallteknikk, Inga Sætre
9. OdinsbarnSiri Pettersen
11. Miriam, Aimée Sommerfelt
12. Bortførelsen, Mette Newth
13. Den mørke siden av månen, Tone Kjærnli
15. Toves hemmelighet, Evi Bøgenæs

Du kan lese skikkelig fine omtaler av alle de 15 bøkene på lista på Dagbladet.

Juryen har bestått av:

  • Nina Aalstad, redaktør for Ubok.no.
  • Anne Kristin Lande, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket.
  • Jonas Bakken, førsteamanuensis i norskdidaktikk ved UiO.
  • Beate Ranheim, konsulent i Buskerud fylkesbibliotek.
  • Helene Uri, forfatter.
  • Cathrine Krøger, litteraturkritiker i Dagbladet.
  • Maya Troberg Djuve, litteraturkritiker i Dagbladet.
  • Anne Cathrine Straume, litteraturkritiker i NRK.
  • Edith Embla Frydenlund, skoleelev og tidligere jurymedlem i Uprisen.
  • Vemund Breen Haugen, skoleelev og tidligere jurymedlem i Uprisen.
  • Marie L. Kleve er barnebokansvarlig i Dagbladet, og juryens sekretær.

  • lesetips, liste, November 2014, tidenesungdomsroman

    Nina Aalstad

    Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!

    Bøker i dette innlegget