Tre forfattere på skrivetur: Ti kilo mot i bagasjen hjem

Publisert 22. september 2014 12:00, sist redigert 22. september 2014 12:32

Fantasyforfatter Tone Almhjell deler i dag sine erfaringer fra da hun dro på skrivetur i sommer med to gode forfattervenninner:
Vi var i samme båt, Siri Pettersen, Tonje Tornes, og jeg. Vi elsker fantasy, vi hadde gitt ut debutbok samtidig, vi satt og skrev for harde livet på den neste.

Jeg kom til å tenke på noe Laini Taylor hadde fortalt. I vinter dro hun sammen med Holly Black, Cassandra Clare og Sarah Rees Brennan til Mexico. Der satt de hver for seg og skrev hele dagen, men på kvelden samlet de seg for å snakke om bøkene sine, hva de holdt på med nå, problemer som hadde dukket opp, plottfinurligheter og skriveangst. Og så kom de andre med innspill og ideer og oppmuntring.

Akkurat det trengte vi tre nå: fellesskap og oppmuntring. Så i sommer dro vi på tur, ikke til Mexico, men til Sørlandet, hvor vi leide en hytte med tre skrivebord og store sofaer. Write Away, kalte vi det, og hver av oss fikk en kveld der vi rett og slett satte oss ned med ostepop og klump i halsen* og fortalte hverandre hele historien til neste bok.

Det var kort sagt enormt nyttig. Alle de store linjene i historien kommer frem når man må fortelle slik, og det merkes godt om de henger sammen eller ikke. Jeg tror vi lærte mye og skjønte mye alle tre. Og aller viktigst: vi reiste hjem med ti kilo mot i bagasjen.

Sånn opplevde vi Write Away (pluss en liten hemmelighet eller to…):

TONE ALMHJELL:

Derfor trengte jeg denne turen: Det var liksom så enkelt da jeg skrev Vindeltorn. Jeg viste frem nyskrevne kapitler til både den ene og den andre i den tro at det var ferdig. Men denne gangen vet jeg bedre. Kapitlene er slett ikke ferdige, ikke før hele boka er redigert for siste gang. Derfor merket jeg at jeg lot være å vise frem noe i det hele tatt. Men alle som skriver trenger tilbakemeldinger, både for å finne veien videre, og for å holde ut turen.

Viktigste ting som falt på plass på Write Away: Flere ganger i løpet av min kveld måtte jeg stoppe og tenke litt, for jeg vendte stadig tilbake til et plott jeg egentlig ikke hadde avsluttet. Neste morgen skrev jeg et helt nytt kapittel, og nå synes jeg det er den beste scenen i hele boka.

Kan ikke skrive uten: Kaffe og tyrkisk pepper. Eller jelly beans. Eller egentlig hvilket som helst godteri. Uff.

Husk: Alle som skriver kan starte en skrivegjeng. Trikset er å finne en liten gruppe du stoler på, som du kan snakke med om stort og smått, som du tør at leser en tekst som ennå ikke er bra nok.

Insider info:

Dette liker jeg best med Tonjes neste bok: Erik, og hvor han er på vei. Får egentlig litt vondt i brystet av å tenke på det, både på god og dårlig måte. Og skurkegalleriet… Det er min type skurker, for å si det mildt.

Dette liker jeg best med Siris neste bok: Siri sier alltid om Råta at nå må dere forberede dere på et sjokk, på vår verden i 2014, på blod og asfalt og pistol. Men jeg sier at dere skal forberede dere på det mest magiske vår verden har å by på. Gamle kirker i York, hemmelige bibliotek i Venezia, tatoveringssjapper i Paris. Jeg vil være i den boka.

SIRI PETTERSEN

Derfor trengte jeg denne turen: Jeg er en lone writer. Ingen får se noe som helst før jeg er ferdig. Det er skummelt og ensomt. Denne turen sparket inn dørene til meg. Plutselig var det tre i rommet der det alltid har vært bare meg, og jeg overlevde! Det var sterkt å slippe taket, og utlevere seg selv. Oppdage at det var trygt. At støtteapparatet var der. Det trengte jeg å oppleve. 

Viktigste ting som falt på plass på Write Away: Vanskelig å si uten å spoile, men det var noe vesentlig rundt forholdet mellom Hirka og Evna. Gull verdt.

Kan ikke skrive uten: Kaffe og sjokolade.

Husk: Det sies ofte at kritikk er viktig for å bli bedre, men kritisere kan man gjøre senere! På Write Away er det mye viktigere å være fan. Lete etter styrker først og fremst. Løfte. Ikke dempe. Noe av det som gjorde dette så bra var at vi oppriktig elsker hverandres historier. Her var sukk, gisping og hår som reiste seg på armene, og det motiverer.

Insider info:

Dette liker jeg best med den neste boka til Tone: Hun kaster seg rett ut i dypet og utforsker den mørke siden av sitt eget eventyr. Jeg grøsser fremdeles når jeg tenker på øyeblikket der helten virkelig må konfrontere det han frykter mest. Det blir utrolig bra!

Dette liker jeg best med den neste boka til Tonje: Å herregud slutten! Jeg får gåsehud bare av å tenke på den. Frysninger. Tårer i øynene. Jeg kan ikke si mer, for da kommer jeg til å spoile!

TONJE TORNES

Derfor trengte jeg denne turen: Jeg trodde ikke at det skulle finnes to slike jenter, som Siri og Tone, der ute for meg. Jeg er en person som bare gjør ting, jeg skriver fordi jeg bestemmer meg for det, jeg er generelt vant til å ta meg selv i nakken og få ting gjort. Jeg er ikke vant til å dele det jeg gjør med andre underveis. Men jeg var kommet til et punkt i skrivingen der jeg bare løp og løp, jeg visste hvor målet var, men veien til det ble noe uklar for meg. Og da kom denne turen som en ordentlig redning! 

Viktigste ting som falt på plass på Write Away: Da jeg satt og fortalte om Erik og hans kamp for moren og for den lille hulderen Flora, så innså jeg at jeg ville fortelle for mye. Jeg var så forelsket i min egen verden at jeg ville fortelle alt. Helst med en gang! Men i samtaler med de andre to falt jeg tilbake til Eriks historie. Dette er hans fortelling. For til og med i en magisk verden er historier om enkeltskjebner det viktigste bøker kan fortelle. 

Kan ikke skrive uten: Kaffe. Ostepop. En god pute i ryggen. 

Husk: Vær modig! Våg å snakke om det i historien din du er usikker på. Vit at de andre er like nervøse som det du er når det gjelder å dele sine bøker. Si til dem at du stoler på dem, så blir alle tryggere. 

Insider info:

Dette liker jeg best med Tones neste bok: Mørket i den! Flere ganger mens Tone fortalte fikk jeg gåsehud fordi det var skummelt. Vi snakker om en helt som må insistere på sin egen helterolle. Og så har boken verdens mest originale sidekick. 

Dette liker jeg best med Siris neste bok: Råta utvider vår verden. Den blir sprengt åpen! Jeg har aldri hørt noe lignende. Og så er det fantastisk å høre om hva enkelte av personene ofrer for dem de er glad i. Jeg ble rørt flere ganger mens Siri fortalte, så jeg kommer til å nyte denne boken med et lommetørkle klart.

Lese mer:

Siris blogg

Tonjes blogg


* Kan man egentlig spise ostepop når man har klump i halsen? Jo, det går visst, med nok drikke.

Bøker i dette innlegget

Hulder

Tonje Tornes

Odinsbarn

Siri Pettersen

Vindeltorn

Tone Almhjell

fantasy, forfatterblogg, skrivetips, september 2014

Mari Moen Holsve

Mari er forfatter og har tidligere sittet i Ubok-redaksjonen - hun er dessuten stor Ubok-fan!