Ungdomsredaksjonens beste lesetips

Publisert 25. januar 2016 12:00, sist redigert 25. januar 2016 17:43


Ungdomsredaksjonen vår har gjennom året 2015 lest utallige bøker, og her har de plukket ut sine favoritter til inspirasjon for deg:

Tyra:

Hva ville du ha gjort, hvis faren din var verdens mest notoriske seriemorder?

Jeg anbefaler serien I Hunt Killers. Den består av tre bøker, I Hunt Killers, Game og Blood of My Blood. Serien følger den 17 år gamle Jasper Dent, sønnen til den brutale seriemorderen Billy Dent. Billy sitter kanskje i fengsel, men han er ikke bare hatet blant folk i verden. Noen liker ham veldig godt. Kanskje litt for godt…

Jasper trekker også med seg bestevennen sin Howie og kjæresten Connie på det syke eventyret de nå legger ut på, helt ufrivillig.

Dette er nok en litt skummel serie, det er thrillere, og de er ganske blodige og brutale. Men jeg syntes de er fantastisk bra, super spennende, og til tider ganske morsomme. Det var en flott avveksling fra vanlige ungdomsbøker, disse bøkene kan nok kategoriseres som litt… unormale.

Bør ikke leses av yngre lesere (med mindre du er som meg, og elsker litt sånn gufne historier).

Aurora:

Hva kommer til å skje om tjue, tretti, førti år? 

Hvordan kommer verdenen egentlig til å se ut? Er du skikkelig på pessimistsiden, ser du nok for deg jorda slik den er i Ready Player One av Ernest Cline - krise, fullstendig verdenskrise. Alle lever livet sitt i en annen virtuell virkelighet. I dataspillet OASIS dykker menneskeheten ned for å stenge ute sult og nød og alle de andre forferdelige tingene som rammer jorda. Det er først når Wade Watts sitt idol, James Halliday, selveste skaperen av OASIS, plutselig dør og etterlater seg en verden av forundrede fjes, at Wade endelig ser meningen med livet. Så og si hele verden leter nå febrilsk etter de hemmelige sporene Halliday har gjemt i OASIS som et siste spill etter hans død - spor som leder til den fantastiske formuen hans og et nytt og reddet liv.

Ready Player One sluker deg slik OASIS har slukt menneskene. Den er spennende, rå og ikke minst mye kulere enn du noen gang kan forstille deg. Den er fylt med spill- og 80-tallsreferanser som man ikke kan unngå å smile av. Hvordan man kan skjule seg bak en avatar og bygge seg en helt ny identitet uten rot i virkeligheten, er noe av det aller mest interessante med boka. Noe annet nevneverdig er også hvordan Ernest skriver om hvordan store firmaer har like mye, om ikke enda mer makt, enn ledelsen i et land. Dette er en perfekt dystopi fylt med humor, kjærlighet og det å finne seg selv igjen når man har mistet alt. 

Sebastian:

Jeg anbefaler Rød Dronning av Victoria Aveyard. Jeg leste den for ikke så lenge siden, og jeg likte den veldig godt! Den passer for deg som liker fantasy, bare uten drager, gnomer, troll og liknende skapninger. Passer også hvis du ikke liker fantasy, men vil prøve noe nytt.

Abbera:

My heart and other black holes av Jasmine Warga, er en bok som jeg må se meg slått av. Til tross for å være en bok som tar for seg et ganske så tungt tema, har forfatteren klart å flette inn humor og romanse som gjør at den er en utrolig bra bok for oss unge. Dette var en av bøkene jeg virkelig så fram til i 2015. 

Emma: 

Mitt lesetips er å ikke skynde seg med å lese ut en bok. Lesing er noe en skal gjøre for gøy, ikke for å stresse. Følelsen av å lese en god bok skal ikke forveksles med følelsen av å lese en lærebok på skolen. Om du ikke har tid til å lese så mye kan du ta med deg boka i sekken og lese den når og hvor som helst. Målet er ikke å lese boken raskest. Målet er å nyte boken så mye som mulig, og om det tar tre måneder, så er det helt greit!


Fikk du noen gode tips? Del gjerne dine beste leseopplevelser i kommentarfeltet!

lesetips, ungdomsredaktør, januar 2016

Kaja Faye-Schjøll

Kaja sitter i Ubok-redaksjonen. Hun jobber for tiden i forlag, men er opprinnelig utdannet lærer og har tidligere drevet egen bokhandel.

Bøker i dette innlegget