UTENFOR den normale virkeligheten

Publisert 9. april 2016 12:00, sist redigert 9. april 2016 11:42

På skolen lærer vi daglig at magi, guder, kjemper og spøkelser ikke eksisterer. Heldigvis har vi utrolig mange gode bøker som handler om nettopp dette. Vi har alle hørt om den magiske Galtvort fra Harry Potter-serien av J. K. Rowling og om Halvblodsleiren med de greske (halv)gudene og monstrene i Percy Jackson-serien av Rick Riordan. Samtidig har de fleste av oss også lest om spøkelsene som oppdro Nobody Owens i Kirkegårdsboka av Neil Gaiman. I bøkenes verden kan vi lese om mye rart som er utenfor den «normale» virkeligheten. Det finnes nærmest ingen grenser. Det er bare fantasien som kan sette en stopper.

Heldigvis har norske forfattere også stor interesse innenfor dette temaet. Derfor har jeg mekket sammen en liste bestående av fire gode norske bøker, slik at du kan ta en pause og leve utenfor den «normale» virkeligheten.

En av dem er forfatteren bak grøsserboken Svarte-Mathilda, Tor Arve Røssland. Boka er faktisk skrevet på nynorsk, noe som kan være en fin nynorsktrening ved siden av å kose seg med den! Den handler om 14 år gamle Elisabeth som merker at noe er galt i den nyinnflytta leiligheten utenfor Bergen. Sammen med Philip kommer de over vandrehistorien om Svarte-Mathilda, og bestemmer seg for å prøve å stå foran speilet og si navnet syv ganger – noe de ikke skulle ha gjort...

I boka Halvgudene, skrevet av norske Mari Moen Holsve, følger vi trillingene Dina, Balder og Thea – eller Dimyne, Briskir og Trigg, som de egentlig heter. De vokser opp som tre vanlige tenåringer i Oslo, men får en dag vite at de egentlig er fra det mystiske øyriket Tiladnen, samt at moren deres egentlig en gud, noe som gjør trillingene til halvguder (derav navnet på boka).

En annen bok som handler om mennesker som ikke er helt innenfor den «normale» virkeligheten er Heksene, skrevet av Roald Dahl. Det kan diskuteres om han regnes som en norsk forfatter eller ei, men norske gener har han i det minste. Selv om boka hovedsakelig er en barnebok gir den meg fortsatt mareritt, selv den dag i dag. Heldigvis har forfatteren også skrevet om koselige, utenfor den «normale» virkeligheten-bøker, som blant annet SVK (Store Vennlige Kjempe). Der møter vi SVK som istedenfor å spise uskyldige og små barn, slik andre kjemper gjør, blåser nydelige drømmer gjennom vinduene hos store og små. En virkelig god og trivelig bok som bringer fram gode barndomsminner.

I tillegg til de fire bøkene nevnt ovenfor, har vi uendelig mange bøker som handler om noe utenfor den «normale» virkeligheten. Som sagt, det er bare fantasien som kan sette en stopper.

Bøker i dette innlegget

Halvgudene

Mari Moen Holsve

Heksene

Roald Dahl

Svarte-Mathilda

Tor Arve Røssland

SVK

Roald Dahl

magi, spøkelser, hekser, utenfor, guder, monster, kjemper, ungdomsredaktør, april 2016

Royce

Royce er en 17 år gammel jente. Utenom skole og dans, trives hun godt i sofaen ikledd de deiligste koseklærne sine, samt en god bok på fanget. Målet hennes er å lese flest mulig bøker, selv om tiden nesten aldri strekker til. En sjelden gang foretrekker hun å se den filmatiserte versjonen av en bok, men det er bare noen få unntak. Royce er kul.