Vampyrer og zombier i alle slag

Publisert 21. april 2015 12:00, sist redigert 28. april 2015 16:57

Vampyrer og zombier finnes i alle slag i litteraturen. Disse to typene udøde kan gå fra å være groteske, til dødskule, til ganske teite i noen tilfeller. Jeg og Emilie tenkte det ville være spennende med en liste over de vampyr- og zombie-typene vi synes er interessante.

Vampyrer:

Twilight

Vampyrene i Twilight av Stephanie Meyer blir til ved at et menneske blir bitt av en vampyr. Deretter går det tre dager hvor vampyr-giften spres og transformeringen finner sted. Vampyrene blir kritt hvite i huden og glittrer i sola. De er harde som mamror og kalde som is. De er også ekstremt sterke og raske og har forsterkede sanser. De føler et nesten uoverkommelig behov for å drikke menneskeblod, men de kan være “vegetarianere”, dvs. bare drikke blod fra dyr, og likevel overleve. Enkelte av disse vampyrene har spesielle evner som tankelesing og evnen til å kunne se inn i fremtiden.

Vampire Diaries

L.J. Smiths vampyrer skapes ved at et menneske dør med vampyrblod i systemet sitt - formodentlig etter å ha drukket det. Den nyvåknede vampyren må drikke menneskeblod for å fullføre overgangen fra menneske til vampyr. Om han eller hun ikke gjør dette vil h*n dø. Det spiller ingen rolle hvordan mennesket døde, men h*n må ha en forholdsvis godt bevart kropp (det fungerer ikke hvis man er i biter) og det personen døde av må ha vært dødelig - i den forstand at vampyrblodet i menneskets system ikke klarte å lege han eller henne.

Vampyrene fra Vampire Diaries tåler ikke sol (les: de liker ikke å brenne opp) og må derfor gå med dagslysringer om de skal gå ut når solen er oppe. Bare noen få vampyrer eier slike ringer, da de må lages av en heks, og få hekser sympatiserer med vampyrer. Vampyrene er sterkere, raskere og har bedre sanser enn mennesker, de kan også lege seg selv og komme tilbake til live hvis de blir drept, med mindre de blir stukket gjennom hjertet eller hjertet deres blir revet ut (formodentlig skulle en tro at halshogging burde ha samme effekt). Å tvinge dem ut i sollys uten dagslysringer vil såklart også drepe en vampyr.

Vampyrene lever av menneskeblod, men kan overleve på dyreblod også. En vampyr som ikke drikker menneskeblod vil imidlertidig bli svakere enn en vampyr som drikker menneskeblod. Vampyrene må ikke drepe når de drikker blod fra et menneske, men en del velger å gjøre det likevel. Om de ikke velger å drepe byttet sitt kan de bruke glamour for å tvinge mennesket til å glemme hva som skjedde. En vampyr som drikker dyreblod vil ha svakere “magiske” krefter enn en vampyr som drikker menneskeblod. Disse kreftene innebærer blant annet at de kan kontrolere tankene til mennesker ved å se dem inn i øynene, forvandles til fugler, og kontrollere tåke.

Dracula

Dracula tenkes ofte på som den originale og mest tradisjonelle vampyren, selv om vampyrer lenge hadde vært en del av den muntlige fortellertradisjonen før Bram Stoker skrev romanen Dracula. Count Dracula kan bare drepes ved å bli halshugget etter å ha blitt stukket gjennom hjertet. Videre må han ha jord fra hjemlandet hans, Transylvania for å kunne hvile og få tilbake styrken sin mens han sover. Han er svakere i sollys og liker ikke kors, hvitløk og rennende vann. Han må bli invitert inn et sted før han kan komme inn. Hans styrker ligger i at han kan leve evig, har evnen til å hypnotisere, han kan kontrolere nattens dyr og han kan hamshifte til blant annet en hund, tåke, ulv og flaggermus.

The Vampire Chronicles

Anne Rice sine vampyrer i The Vampire Chronicles, blir til ved at et menneske bytter blod med en vampyr. De blir sterkere etter forvandlingen, men de blir også sterkere jo eldre de blir både når det gjelder fysisk styrke og magiske krefter. Det finnes flere ulike krefter, blant annet evnen til å kontrollere og lese tanker, evnen til å bevege ting med tankene, evnen til å trosse tyngdekraften, evnen til å drepe med tankene og evnen til å sette fyr på ting med tankene. De yngre vampyrene brenner opp i sola og kan bli drept av ild, men jo eldre vampyren er desto vanskeligere blir det.

Hollows

Vampyrene fra Kim Harrisons serie Hollows kan deles inn i to kategorier: levende og udøde vampyrer.

Levende vampyrer er endten født (dette er mest vanlig) eller de blir skapt ved blod utveksling med en udød vampyr og de får i seg nok av “vampyrgiften” som gjør folk til vampyrer. Vampyrer som blir skapt blir kalt Ghouls. Levende vampyrer er er sterkere enn mennesker og har forsterkede sanser, men de er ikke like sterke som udøde vampyrer. Levende vampyrer blir udøde vampyrer når de dør, men Ghouls trenger hjelp av en udød vampyr for å fullføre forvandlingen. 

Udøde vampyrer var en gang levende vampyrer, men når de døde ble de udøde. Udøde vampyrer er enda sterkere og har enda bedre sanser enn levende vampyrer, men i motsetning til de levende vampyrene kan de ikke gå ut i solen. Jo lenger en udød vampyr har vært død jo mektigere blir han eller hun, men fordi de ikke kan gå ut i solen går de sakte men sikkert fra vettet. Noen av dem bruker levende vampyrer og kontrollerer kroppene deres slik at de kan se solen og gjøre ting selv om dagen, men dette ødelegger sinnet til den levende vampyren da de ikke kan kontrolere den udøde vampyrens makt. Av denne grunn vil gamle vampyrer ofte ende opp med å ta selvmord, ved å gå ut i sollyset.

En vampyrs bitt er deilig for personen som blir bitt og det er derfor avhengighetsskapende. Vampyrene drikker menneskeblod, men ikke for fysisk næring, men for psykisk, de drikker blodet for å nære seg på menneskets aura. I de udødes tilfele da de selv har mistet sjelen sin, og menneskets følelser om vampyren er levende.


Zombier:

Warm Bodies

Zombiene i Warm Bodies blir smittet av å bli bitt. De beveger seg sløvt og kan ikke snakke, men kommuniserer delvis ved å grynte. De spiser alt de kan av mennesker de kommer over, men liker spesielt å spise hjernen til folk fordi da får de oppleve minnene til den avdøde. De zombiene som ikke får spist noe blir til sjelettaktige skapninger uten noen form for hemninger eller tanker. En ting som er spesielt med disse zombiene er at de er ikke alle helt sjeleløse og kan derfor forelske seg.

Forest of Hands and Teeth

Zombiene fra The Forest of Hands and Teeth skillers seg fra de fleste av dagens zombier i at de ikke spiser mennesker. De biter, ikke fordi de er sultne, men fordi de vil spre sykdommen gjennom bittet. Man blir til en zombie ved å bli bitt, og dør av feber før man våkner opp som en zombie. Ryans zombier kan lukte mennesker, og om det ikke er mennesker i nærheten vil de etter en viss tid gå i dvale. Dette gjør dem ekstra farlige fordi man dermed ikke nødvendigvis vil legge merke til dem før det er for sent. Så å si alle zombiene beveger seg sakte, med noen få unntak av raske zombier. Zombiene er tankedøde og utrøttelige. De drepes ved at man kutter av dem hodet.


Frankenstein

I boka Frankenstein av Mary Shelley skaper Viktor Frankenstein et levende “monster” gjennom å sy sammen kroppsdeler fra forskjellige lik og bruke elektrisitet fra et lynnedslag for å gjennopplive “monsteret”. Dette klarte han, men han ble så forskrekket av det han hadde gjort at han rømte og forlot det nyskapte “monsteret” til å klare seg på egen hånd i en helt ukjent verden. Frankensteins monster regnes ofte som den første zombien og har inspirert mange senere forfattere som har skrevet om zombier.


KONKURRANSE: Vinn bok om udøde!

Fortell i kommentarfeltet hvilke type udød du ville vært om du måtte velge, og du kan vinne en av bøkene på lista!

For å kunne delta må du være under 20 år og medlem av Ubok. Vi trekker en vinner 30. april. 

vampyrer, konkurranse, udøde, liste, zombier, april 2015

Vera var tidligere med i ungdomsredaksjonen, men er nå med i "voksen"-redaksjonen. Hun er 20 år og studerer for å bli bibliotekar. Her på Ubok legger hun inn bøker i bokbasen, skriver litt i bloggen og iblant stikker hun også hodet inn på forumet. Hun er også med på ulike arrangementer som forfatterintervju og uboks lesesirkel.

Bøker i dette innlegget