Varme karakterer

Publisert 27. juli 2016 12:05, sist redigert 27. juli 2016 12:05

Varme karakterer

De aller fleste av oss er varme på sommeren. Enten du tilbringer ferien på en øde øy eller midt i Oslo by, blir heten av og til intens. Men det finnes også de som er varme hele året. Ikke på grunn av sola eller fordi de har feber. Jeg snakker om de som er varme innvendig. Her kommer en liste over fire av ungdomslitteraturens mildeste karakterer.

Molly Wiltersen (Harry Potter-serien)
Ronny Wiltersens mamma, Molly, var den karakteren jeg først tenkte på da jeg skulle skrive om «varme karakterer». Med sju barn og dårlig økonomi, jobber hun hardt for at den store familien skal ha det godt. I tillegg passer hun konstant på at alle barna blir sett, lagt merke til og elsket. Ikke bare ser hun til sine egne barn, men hun gir også ungenes venner oppmerksomhet. Tross skepsisen mot Hermine Grang i begynnelsen, har Molly senere alltid sluppet Hermine og Harry inn i hjemmet sitt – som om de også var familie.

Jeg-personen (Hver dag)
Ettersom Hver dag handler om en slags «sjel uten kropp», og om en sjel som våkner opp i en ny kropp hver dag, har denne karakteren ingen navn. Vi blir derfor nødt til å kalle hen «Jeg-personen», ettersom fortellingen er fortalt i første-person. Jeg synes allikevel dette er et litt dårlig navn med tanke på at det er personligheten til hen vi snakker om; Jeg-personen tenker nemlig på alle andre enn seg selv. Når sjelen våkner opp i en annen kropp hver morgen, bruker hen tid på å bli kjent med personen; Hvem er det trygt å snakke med? Hva gjør personen på fritiden? Har personen noen avtaler denne dagen? Dette gjør Jeg-personen for ikke å ødelegge noens hverdag. Det som allikevel gjør karakteren verdig å stå på denne lista, er personens evne til å forlate sin første forelskelse…

Rue (Dødslekene)
Tillit. Vennskap. Modig. Åpenhet. Disse ordene beskriver den lille jentas karakter til de grader, og er også ord på det jeg vil anse som en mild, varm personlighet. Hun er en av de som konstant setter andre foran seg selv. Dette viser hun best når hun, med full tillit, setter Katniss foran seg selv – fordi hun mener spottefuglen har en større sjanse i spillet enn seg selv. 

Winthrop «Win» Sawyer (Buksealliansen: Den tredje sommeren)
Sykepleierstudenten Win møter Carmen i det hun hjelper venninnen Lenas bestemor til en undersøkelse. Ved flere anledninger møtes de tilfeldigvis der, og Carmen er alltid i en situasjon hvor hun hjelper andre. Win vet ikke at dette er Carmens sommerjobb, og at hun langt ifra er en uselvisk omsorgsfull person. Likevel bryr ikke Win seg noe om dette når sannheten kommer frem. I stedet ser han forbi det, og godtar feil og framhever de gode sidene av Carmen. Det at han tar til seg feilene i et annet menneske med kjærlighet og blink i øyet er bare noe av det som gjør han til den varme personen han er. 

sommerferie, sommer, liste, bok, ungdomsredaktør, juli 2016, varm, karakter

Oline Friestad Gravdahl

Jeg heter Oline og bor i Gamle Oslo. Jeg har vært ungdomsredaktør siden rundt mai 2015. Dette er noe jeg trives godt med, i tillegg til at jeg på fritiden spiller håndball, leser og skriver selv.

Bøker i dette innlegget