x5: Maja Lunde

Publisert 15. januar 2016 17:55, sist redigert 25. januar 2016 17:42

[Foto: Kagge forlag]

x5 er en ny spalte nå i januar hvor fem forfattere forteller om sine skrivevaner. De utvalgte har forskjellig bakgrunn; to er heltidsforfattere, en jobber med TV, en underviser også i norsk på en videregående skole ved siden av forfatteryrket og en har en helt annen jobb i tillegg til å være forfatter. I dag skal vi bli kjent med Maja Lunde som har skrevet mye for tv, men også har skrevet både serien Verdens kuleste gjeng, fjorårets snakkis Bienes historie og flere selvstendige bøker.

Hvorfor skriver du?
Hm ... Fordi det ble sånn ... Kanskje også fordi jeg må ... Jeg har alltid skrevet og alltid fantasert. Men det var filmen som var i fokus hos meg, derfor tok jeg også filmutdanning og begynte etter hvert å jobbe som manusforfatter. At jeg begynte å skrive litterært kom litt overraskende på meg, selv om jeg skrev mye som barn og ungdom. Det satt langt inne å skrive bøker, og enda lenger inne å tenke på seg selv som forfatter. Men nå er jeg det visst, og syns jeg har verdens morsomste og vanskeligste jobb, som jeg nok aldri vil bytte vekk. Jeg klarer nok aldri å slutte å skrive.

Beskriv en typisk skrivedag for deg.
En ganske vanlig åttetimersdag. Veldig lite glamorøs. Jeg drar ikke til Firenze for inspirasjon, for å si det sånn. Det handler mest om å sitte foran pc’ n og å jobbe. Står jeg fast blir det mye surfing. MYE. Det blir jeg sjelden glad av. Jeg prøver å ikke jobbe for mye på kvelden, men noen ganger har jeg likevel en raptus. Det er for så vidt deilig når det skjer, når jeg bare skriver i flyt, uten å tenke på at jeg er trøtt eller sliten. Men det skjer ikke ofte. Stort sett er det hardt arbeid.

Hvordan jobber du fra den første ideen til boka er i hendene på oss?
Historien står i sentrum hos meg. Noen forfattere starter med en setning, eller en følelse. Hos meg starter det alltid med en historie - noe jeg vil fortelle, om et tema jeg virkelig bryr meg om, og en karakter som interesser meg. Eller flere. Jeg jobber mye med å bli kjent med de jeg skal skrive om, deres gode og dårlige sider, tenker gjennom hvordan de ser ut, går, hva de føler om verden og menneskene rundt seg. Historien henger tett sammen med karakterene, jeg liker fortellinger som drives av valg hos hovedkarakteren. Dette rammeverket henger også sammen med research. De fleste bøkene jeg har skrevet har krevd mye research. Så følger skriving av førsteutkastet, og deretter en lang rekke utkast før boka begynner å ligne på ferdig. Til slutt er det språkvask, det vil si en nøye gjennomgang av språket, og så korrektur. Prosessen er lang, og når man tror man er ferdig, er det stadig noe som må endres. Men det er også en del av moroa.

Hva har du blitt mest overrasket over under skriveprosessen?
Hvordan ting i blant løser seg av seg selv, som om teksten har sitt eget liv. Når jeg virkelig er i flyt, men det skjer som sagt ikke veldig ofte, er det å skrive som å se en filmen. Teksten bare skjer foran meg, det er som om den kommer fra seg selv, ikke fra meg. Det er kanskje det aller morsomste jeg vet.

Har du tips til andre som vil skrive?
Skriv mye, les mye. Og se film. Selv finner jeg mye inspirasjon i gode filmer. Ikke vær redd for å fantasere vilt og hemningsløst. Våg å skape en historie som er helt løsrevet fra ditt eget liv. Dine egne erfaringer vil likevel snike seg inn i stoffet og gjøre det sant. Og ha det gøy!

Kan du ta et bilde av skrivebordet ditt?


Bøker i dette innlegget

Battle

Maja Lunde

Over grensen

Maja Lunde

forfatter, skriving, januar 2016, x5

Nora

Nora er en bokelsker som syns leseglede er viktigere enn litterær teori. Til daglig jobber hun i bokhandel. Ved siden siden av er hun bokblogger, drømmer om hage og leser helst litt triste, hverdagslige bøker. Nora er med i Ubok-redaksjonen.