x5: Stein Erik Lunde

Publisert 7. januar 2016 12:00, sist redigert 25. januar 2016 17:42

(Bilde: Mystery Writers av Nana B. Agyei)

x5 er en ny spalte nå i januar hvor fem forfattere forteller om sine skrivevaner. De utvalgte har forskjellig bakgrunn; to er heltidsforfattere, en jobber med TV, en underviser også i norsk på en videregående skole ved siden av forfatteryrket og en har en helt annen jobb i tillegg til å være forfatter. Førstemann ut er norsklærer og forfatter Stein Erik Lunde. 


Stein Erik Lunde av Cedric Archer- Hvorfor skriver du?

For å forstå meg selv og min plass i verden. Håpet er da at leseren vil kjenne seg selv igjen i teksten, altså at andre vil kunne gjenkjenne mitt blikk på verden.

- Beskriv en typisk skrivedag for deg.

Skrivedagene er ulike. Jeg arbeider også som lærer, derfor starter skrivingen på forskjellig tid. Noen ganger begynner den etter at jeg har vært på skolen, og da kan jeg gjerne holde på til langt på kveld. Når jeg ikke er på skolen starter jeg på morgenen og holder på så lenge jeg orker. Også da kan den vare til utpå kvelden. Det som er viktig er at jeg ikke lar meg distrahere av f. eks. ting som må gjøres i huset. Men mesteparten av tida går uansett med til å sitte i en stol uten å skrive, altså å vente på at noe interessant kommer til meg.

- Hvordan jobber du fra den første ideen til boka er i hendene på oss?

Jeg starter gjerne med et bilde, noe jeg har sett, enten i virkeligheten eller i fantasien. Fortellingen starter der. Så ser jeg om det skjer noe underveis og etter at den første scenen er nedskrevet. Om assosiasjonene kommer og personene jeg skriver virker interessante, fortsetter jeg. Hvis jeg er heldig utvikler det seg til en bok. Hvis ikke blir teksten kassert.

- Hva har du blitt mest overrasket over under skriveprosessen?

Jeg blir alltid overrasket over hva som dukker opp mens jeg sitter og skriver, ting som jeg ikke ante noe om, som jeg ikke vet hvor kommer fra. Og så det stikk motsatte: hvor vanskelig det blir etter hvert, hvor mye slit og tid som må til for å få til en god tekst.

- Har du tips til andre som vil skrive?

Følg intuisjonen.


- Ta et bilde av skriveplassen din!
Bøker i dette innlegget

Biografien om Amalie Skram

Stein Erik Lunde

Biografien om Edvard Munch

Stein Erik Lunde

Bob Dylan

Stein Erik Lunde

Dra krakken bortåt glaset

Stein Erik Lunde

Elias og Emilie

Stein Erik Lunde

Uka etter

Stein Erik Lunde

Volum. En spilleliste

Liv Eirill Evensen og
Stein Erik Lunde og
Arne Svingen og
Hans Petter Laberg og
Tania Kjeldset og
Aslak Dørum og
Frida Ånnevik og
Lars Elling og
Pedro Carmona-Alvarez

forfatterblogg, skrivetips, januar 2016, x5

Cornelia er utdannet litteraturviter og jobber som bibliotekar på et lite bibliotek i Lardal.