Den grønne sirkelen

Innbundet

9788202368593

2012

366

Bokmål

Elin Brodin

Stefan Casta

Restene av en dagbok. Noen filmklipp. Det er alt som er igjen etter dem. Hva skjedde egentlig?

De fire ungdommene Judit, David, Dinah og Gabriel går på kulturskolen Fuglereiret. Byen de bor i rammes oftere og oftere av heftige regnfall. En kveld de sitter på skolens nye terasse, kommer det et uvær som skyller vekk hele terassen – med de fire ungdommene på… De slynges rundt på vannmassene som en annen Noas Ark og vet ikke verken tid eller sted da de, langt om lenge, skyldes på land.

Så snart de har fått fast grunn under beina er det en hard jakt på mat og tak over hodet som starter. Sola er nemlig brennende heit og tørker ut jorda slik at all vekst og dyrking blir umulig. Rotter invaderer husene i desperat jakt på mat. Folk tvinges til å forlate husene sine: De er blitt klimaflyktninger. Katastrofen er et faktum.

Den SPENNENDE historien rekonstrueres på bakgrunn av dagboka og filmklippene, og minner på mange måter om historien om Robinson Crusoe – både den tradisjonelle og de nye vi ser hver uke på TV. Det handler ikke bare om å finne fremmede fotspor, men også om å overleve i et ukjent og ugjestmildt miljø. Det er både en filosofisk, eksistensiell og nervepirrende historie som utspiller seg i Stefan Castas ungdomsroman.

«Den gröna cirkeln handlar om naturens (och människans) eventuella undergång», uttaler Stefan Casta.

Romanen vant den populære Barnens Romanpris i 2011.

dystopi, framtid

Kan vår klode overleve?