Akira Toriyama

The Unrivaled Dragonball Source

Akira Toriyama, japansk 鳥山 明) (født 5. april 1955 i Japan) er en japansk tegneserietegner av manga. Allerede som barn var han veldig opptatt av både tegneserier og tegnefilm.

Etter avsluttet skolegang begynte Toriyama å arbeide som grafiker på et reklamebyrå hvor han fikk utnyttet sitt talent og utviklet seg som serieskaper.

Få år senere ga det store tegneseriemagasinet Shonen Jump ham en stor sjanse: Han ble ansatt som tegner og i desember 1978 fikk han utgitt sine første tegneserier. Magasinets lesere likte Toriyamas tegninger så godt at han fikk tegne sin egen store fortsettelsesserie, Dr. Slump. Serien startet i januar 1980 og fortsatte frem til 1984. Dr. Slump ble senere utgitt i en rekke bøker og som tegnefilm.

Toriyamas største suksess så langt er uten tvil Dragon Ball. Serien gikk 11 år i Shonen Jump og er senere utkommet i 42 bind og bearbeidet til TV-serie, kino, videofilm og et stort antall spill. Serien har også fått en rekke andre avledede produkter med alt fra actionfigurer til softis. I tegnerens hjemland hylles han som en av tidenes mest suksessrike tegneserietegnere. I 1993 besøkte mer enn 3,5 millioner personer en Toriyama-utstilling som ble vist i en rekke japanske byer. Han er også den eneste japanske tegneseriekunstner som er beæret med å få sine verk utstilt på Nasjonalmuseet for moderne kunst i Tokyo.

Sammen med medarbeiderne i sitt tegnestudio, har Toriyama laget etterfølgerne Dragon Ball Z og Dragon Ball GT. De har også laget en fortsettelse på Dr. Slump i tillegg til mange andre kortere tegneserier. Toriyama har også medvirket i den grafiske utformingen av dataspill som Dragon Quest og Tobal.

Til tross for sin store suksess er Akira Toriyama en ganske sky og tilbakeholden mann. Han trives bedre med å bo på landet enn i hektisk storby, og lar seg svært sjelden intervjue. Når han skal koble av driver han visstnok med modellbygging, dataspill og legger ut på lange motorsykkelturer.

Akkurat som den gamle filminstruktøren Alfred Hitchcock medvirket i små biroller i sine filmer, dukker Akira Toriyama opp nå og da i sine tegneserier. Han er da forkledd som en robot.

[Kilde: Wikipedia]