Dodie Smith

Dorothy «Dodie» Gladys Smith blefødt 3 mai i 1896, i Whitefield, Lancashire i England og døde 24 november 1990 i Uttlesford, Essex i England. Hun vokste opp i Manchester. Faren hennes døda da hun var ung og hun vokste opp uten far frem til hun var 14 år gammel, da giftet moren seg igjen og familien flyttet til London.

Der studerte hun på the Royal Academy of Dramatic Arts og prøvde seg med liten suksess som skuespiller. Hun endte opp med en jobb i en møbelbutikk der hun kjøpte inn leker for butikken. Etter å ha gitt opp drømmen om å bli skuespiller, begynte hun å skrive teaterstykker, og i 1931 ble hennes første stykke «Autumn Crocus» publisert under pseudonymet C.L. Anthony. Stykket ble en suksess, og historien hennes – mislykket skuespiller til møbelbutikk ansatt til suksessfull forfatter – fanget publikums oppmerksomhet og hun var med i aviser
over hele landet. Selv om hun nå hadde råd til å flytte til et bedre hus i London, ble hun ikke fanget av det «litterære» miljøet, hun giftet seg med en kollega hos møbelbutikken.

I løpet av andre verdenskrig flyttet hun og mannen hennes til USA, mest fordi politikkens hans førte til
sosiale og lovlige vanskeligheter. Men hun savnet fortsatt England, og dette synes godt i hennes første roman, «I capture the castle» (1948). Under oppholdet ble hun godt kjent med forfattere som Christopher Isherwood og John Van Druten, og hun fikk hjelp med skrivingen sin av A.J. Cronin.

Hun er kanskje best kjent for boken hundre og en dalmatinere, en veldig populær barnebok som har blitt
adaptert til flere veldig suksessfulle animerte filmer av Walt Disney. I 1990 døde hun.