Gert Nygårdshaug

Fredrik Arrf

Gert Nygårdshaug er født i 1946 på Tynset og bor i Lier. Han debuterte som 20-åring med diktsamlingen Impulser, og har siden debuten utgitt om lag 25 bøker i ulike genrer; lyrikk, romaner, barnebøker, noveller, kriminalbøker og eventyr. Nygårdshaug er også kjent for sine bøker om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. Denne elegante krimserien på ti bøker ble avsluttet i 2006 med Rødsonen.

Gert Nygårdshaug har et fascinerende, i særklasse originalt og utfordrende forfatterskap å vise til. Han er en forfatter som virkelig viser vilje og evne til å gå sine egne veier for å løse opp stivnede virkelighetsoppfatninger. Hans spesialblanding av vide kunnskaper og tilsvarende fantasi, vitenskap og mystikk, logikk og poesi preger prosabøkene hans. Forfatteren har blant annet gitt ut DverghestenNullpluss og Søthjerte – en romantriologi i et erkjennelsesteoretisk tekstlandskap. I BastionenMengele ZooHimmelblomsttreetProst Gotvins Geometri og Afrodites Basseng har han tatt opp aktuelle samfunnsspørsmål. I 2007 ble Mengele Zoo kåret til «tidenes beste norske bok». 

Den matglade og -kyndige Nygårdshaug kom i 2012 med sin første kokebok, Vår ære og vår mat. En meget lesverdig og original matbok, skrevet i samarbeid med forfatterkollega Torgrim Eggen, og hvor språkkyndige Helen Uri har en gjesterolle som ordstyrer i en samtale mellom de to forfatterne om mat og litteratur. 

Les mer:

http://www.pvv.ntnu.no/~terjeros/gert/

http://no.wikipedia.org/wiki/Gert_Nyg%C3A5rdshaughttps://

www.facebook.com/pages/Gert-Nyg%C3A5rdshaug/14253335979 

http://nbl.snl.no/Gert_Nyg%C3%A5rdshaug/utdypninghttp://snl.no/Gert_Nyg%C3%A5rdshaug