Roald Dahl

Gyldendal Norsk Forlag

Roald Dahl har gledet unge lesere med frydefulle historier i over 30 år.

Hans fantasi og humor gjør bøkene til bestselgere over hele verden. Flere av bøkene er dramatisert for film og radio og dessuten innlest på lydbøker.

Roald Dahl er født i Wales i Storbritannia 13. september 1916. Foreldrene hans var norske, og hver sommer reiste de på sommerferie til Norge. Som barn var Roald Dahl tospråklig. Hjemme leste de norske folkeeventyr, og i hans barnebøker er handlingen av og til lagt til Norge. Dette er mest tydelig i boken «Heksene».

Allerede som fireåring mistet Roald Dahl sin far. Som ganske ung ble han sendt på internatskole langt hjemmefra. Han fikk dårlige karakterer, og med en streng rektor og eldre elever som straffet de yngre, ble dette en tøff opplevelse. Roald Dahl skriver selv om dette i boken «Gutt».

Som 18-åring reiste han hjemmefra. Eventyrlysten brakte ham til Afrika der han fikk jobb i et oljeselskap. Ved utbruddet av andre verdenskrig vervet han seg til tjeneste i flyvåpenet. En ulykke satte ham på bakken i 1942. Han ble overført til tjeneste ved ambassaden i Washington, og her begynte han å skrive små fortellinger som ble trykt i aviser og tidsskrifter. Men det skulle gå femten år innen han begynte å skrive fortellinger for barn!

Totalt skrev han 30 barnebøker og en lang rekke fortellinger og noveller som først og fremst henvender seg til ungdom og voksne. I eplehaven sin hadde han en liten dikterhytte hvor han satt og arbeidet.

Den 23. november 1990 døde Roald Dahl, 74 år gammel.