Robert Jordan

Tiden Norsk Forlag

(01.03.1948 - 16.09.2007)

Robert Jordan regnes som den aller fremste blant fantasyforfatterne som har tatt opp arven etter Tolkien. Han mente selv at hovedårsaken til at han ble forfatter, skyldes at han er født inn i en fortellertradisjon. Faren hans var en historieforteller, og det var bestefaren og onkelen hans også. Han vokste opp på landsbygda langs Carolina-kysten i USA, der fortellertradisjonen er sterkt forankret. Da han var fem år, bestemte han seg for å bli forfatter. Han hadde akkurat avsluttet lesingen av Huckleberry Finn og Tom Sawyer. Etter å ha satt boken på plass i bokhyllen, satte han seg på en stol med haken hvilende på knærne. Han stirret på bøkene og bestemte seg for at han også ville lage en slik historie.

Robert Jordan har studert fysikk og matematikk, og han arbeidet som ingeniør før han ble forfatter. Han deltok også i Vietnamkrigen i to perioder. Erfaringene derfra kom godt med når han skulle beskrive slagscenene i bøkene sine. Han skildrer ikke kampene i detalj. Istedenfor ønsker han å skape en følelse eller et inntrykk av kampen; og han mottar stadig brev fra lesere som slår fast at han måtte ha vært der, i Vietnam. De realistiske kampskildringene er kanskje årsaken til at mange av Jordans lesere er leger, jurister, politimenn, og ikke minst menige og offiserer i forsvaret. Det har overrasket Jordan at bøkene hans er så populære især blant marinejegerne i USA. Han fikk mye fan-post og den eldste leseren var en eldre kvinne. Hun skrev: "Jeg er 88. Skriv fort!"

Robert Jordan er et pseudonym for James Oliver Rigney, Jr. Under dette pseudonymet har han skrevet Tidshjuletog flere bøker i Conan-serien. Han benytter også andre pseudonymer som Reagan O'Neal (Fallon-serien), Jackson O'Reilly (Cheyenne Raiders) og Chan Lung. Tidshjulet-serien er verdens mest solgte fantasyserie. Robert Jordan lovte, da han var i Norge høsten 1996, at serien skal bli på totalt ti bøker. Han rakk å  skrive elleve, men ikke å avslutte serien.


Det var lenge uklart hva som ville skje med Tidshjulet-serien etter at Jordan døde høsten 2007. Nå har Brandon Sanderson tatt opp arven og skrevet fortsettelsen.